Image3
Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας

Ορμήδεια   ...του ροδιού...

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ Σ.Κ.Ε. ΟΡΜΗΔΕΙΑΣ

Το εξαιρετικό από κάθε άποψη έργο που επιτελείται από το Σ.Κ.Ε σε ό,τι αφορά τη φροντίδα των ηλικιωμένων της κοινότητας και όχι μόνο, συντείνει κατά κύριο λόγο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, αποδίδοντας παράλληλα με έμπρακτο τρόπο το ελάχιστο της οφειλόμενης τιμής στους πρωτεργάτες της ζωής και σ’ όλους αυτούς που δημιούργησαν τις βάσεις και τις προϋποθέσεις της δικής μας ύπαρξης.

logoSkeΤο Σ.Κ.Ε. Ορμήδειας ιδρύθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1998, με τη συμμετοχή 18 εκπροσώπων απ’ όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας. Στις 3 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου καταρτίστηκε η πρώτη Διοικούσα επιτροπή αποτελούμενη από 11μελές Συμβούλιο, του οποίου προΐσταται ο κοινοτάρχης κ. Παναγιώτης Πουής.

Πρωταρχικοί στόχοι του Σ.Κ.Ε. όπως καθορίστηκαν στην Καταστατική Συνέλευση είναι:
α) Η ευημερία των παιδιών, των νέων και των ενηλίκων
β) Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και
γ) Η επισήμανση και επίλυση των προβλημάτων και των κοινωνικών αναγκών της κοινότητας.

Στον τομέα της φροντίδας και ευημερίας των ηλικιωμένων της κοινότητας, το Σ.Κ.Ε. επιτελεί εξαιρετικό έργο. Μετά από τοπική έρευνα που διεξήχθει το 1998 και η οποία κατέδειξε ότι η ηλικιακή ομάδα αυτών των ανθρώπων αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα, το Σ.Κ.Ε. δραστηριοποιήθηκε.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Η γενναιόδωρη παραχώρηση δωρεάν στέγης από τη Σ.Π.Ε. Ορμήδειας, η γρήγορη διαμόρφωση των κτιρίων και ο εξοπλισμός τους με τη στήριξη του Γραφείου Ευημερίας και η επάνδρωση με το κατάλληλο προσωπικό, κατέληξαν στη λειτουργία του Κέντρου Ενηλίκων την 1η Φεβρουαρίου 2000.

Σε αρχικό στάδιο παρέχεται στους ηλικιωμένους μας:

  1. Εντευκτήριο
    Μπορεί ο ενήλικας να προσέλθει στο Κέντρο για να περάσει τις ώρες του δημιουργικά.
  2. Ψυχαγωγία
    Λειτουργία ομάδων απασχόλησης.
  3. Κατ’ οίκον φροντίδα
    Δίνει ασφάλεια και ανακούφιση στα μοναχικά άτομα, ενισχύει το θεσμό της οικογένειας και κυρίως αναπτύσσει την κοινωνική αλληλεγγύη. Οι ηλικιωμένοι δεν μετακινούνται από το χώρο τους, παραμένουν κύριοι στο σπίτι τους, αυτοεξυπηρετούνται στο βαθμό που μπορούν και βοηθούνται σε όσες εργασίες δυσκολεύονται να κάνουν μοναχοί τους.
  4. Παροχή μεσημεριανού φαγητού..

Για τη μεταφορά των ηλικιωμένων σε διάφορα προγράμματα ενασχόλησης, αγοράστηκε μικρό λεωφορείο ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις με στόχο τον εμπλουτισμό του προγράμματος ενασχόλησης των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Η εντολή για συνέχιση της προσφοράς δόθηκε μέσα από τη δεύτερη Γενική Συνέλευση. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα οι δραστηριότητες του Σ.Κ.Ε. επεκτάθηκαν και πέραν της κοινότητας και ως Περιφερειακό Κέντρο με ειδικό πρόγραμμα παροχής κατ’ οίκον φροντίδας, εξυπηρετεί άτομα από τις γειτονικές κοινότητες Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου και Συνοικισμό Α.Η.Κ. Ορμήδειας.1

Στο Κέντρο προσφέρεται ξεκούραση και φιλοξενία σε όλους όσους το επισκέπτονται, διοργανώνονται εκδρομές, απασχόληση σε διάφορες κατασκευές, όπως χειροτεχνίας, ζωγραφικής και ζαχαροπλαστικής, ενώ υπάρχουν επίσης προγράμματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα μέσω των οποίων δίνεται η ευκαιρία όχι μόνο στα μέλη αλλά και στους υπόλοιπους κατοίκους της κοινότητας να απολαύσουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται.3

Για την εύρυθμη λειτουργία των πιο πάνω προγραμμάτων και παράλληλα για τη λειτουργία του Εντευκτηρίου Κέντρου απασχολείται 7μελές προσωπικό το οποίο αποτελείται από τη διευθύνουσα κοινωνική λειτουργό και 6 φροντίστριες.

Για τη ψυχαγωγία των ηλικιωμένων διοργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τα Δημοτικά Σχολεία και με το Κοινοτικό Νηπιαγωγείο της κοινότητας. Επίσης διοργανώθηκαν δύο Φεστιβάλ προς τιμή των ηλικιωμένων στα οποία είχαν συμμετοχή και οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι.4

Η μέχρι στιγμής λειτουργία του Σ.Κ.Ε. Ορμήδειας αποδίδει υποδειγματικό κοινωνικό αποτέλεσμα και έργο, αλλά οι στόχοι δεν σταματούν μέχρι εκεί.

Επόμενος στόχος του Σ.Κ.Ε. είναι η δημιουργία ιδιόκτητου οικήματος για τη Στέγη Ηλικιωμένων στην οποία θα παρέχονται πέραν της κατ’ οίκον φροντίδας, ιατρική και φυσιοθεραπευτική φροντίδα, ψυχαγωγία κ.α., ενώ θα προωθηθεί και ανέγερση Πολυδύναμου Κέντρου Ευημερίας στο οποίο θα συστεγαστούν όλες οι προσφερόμενες υπηρεσίες και ο εμπλουτισμός τους με νέες, έτσι ώστε η αναβάθμιση τους να είναι συνεχής και αδιάλειπτη.
5

6

Αναμνηστική φωτογραφία των ηλικιωμένων έξω από το οίκημα του Κέντρου Ενηλίκων.

7

Εκδρομή στο Camel Park στο Μαζωτό.

ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Σ.Κ.Ε ΟΡΜΗΔΕΙΑΣ

Παναγιώτης Πουής

Πρόεδρος

Πάτερ Σέργιος Σεργίδη

Αντιπρόεδρος

Αιμίλιος Μανώλη

Γραμματέας

Χριστόφορος Ανδρέου

Β΄ Γραμματέας

Μαρία Νικολάου

Ταμίας

Παναγιώτα Σενέκκη

Β΄ Ταμίας

Κώστας Ισιδώρου

Μέλος

Δώρα Χρυσάνθου

Μέλος

Αντώνης Τσιάμα

Μέλος

Κυριάκος Στρογγυλός

Μέλος

Ανδρέας Χ”Κωστή

Μέλος

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

Μέλος

Στέλλα Μίλλα

Μέλος

Πανίκκος Α,. Ζέζου

Μέλος

Βαρνάβας Βαρνάβα

Μέλος

Παραδείσα Χαπέσιη

Μέλος

Οδυσσέας Βιολάρη

Μέλος

Ελένη Τσιακούρμα

Μέλος

Κυριάκος Σενέκκη

Μέλος

Χρυστάλλα Αλεξάνδρου

Μέλος

Λειτουργός Επαρχιακού Γραφείου Ευημερίας
Χρίστος Μαννούρης
Έλενα Χ΄Αντωνίου

Διευθύνον Προσωπικό
Κική Σωτηρίου

 
[Splash] [Αρχική] [Το χωριό] [Επισκέψεις] [Επικοινώνησε]

 

(*) Η ιστοσελίδα μας βρίσκετε στα αρχικά της στάδια και έχει σκοπό να συμπεριλάβει οτιδήποτε έχει σχέση με το χωριό από απλές φωτογραφίες και απλά κείμενα μέχρι επαγγελματικές φωτογραφίες και επιστημονικά κείμενα.
Παρακαλούμε όσοι έχουν φωτογραφίες ή κείμενα που νομίζουν θα ήταν καλά να προστεθούν στην ιστοσελίδα της Ορμήδειας και έχουν σχέση με την ιστορία του χωριού με την λογοτεχνία την ποίηση παρακαλούμε να μας τα στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@ormideia.info. Παρακαλούμε όπως συμπεριλάβετε το όνομα και το επίθετο σας, τις πηγές σας, ως επίσης και τρόπο επικοινωνίας μαζί σας.
Ευελπιστούμε ότι με τη βοήθειά σας η ιστοσελίδα αυτή θα καταστεί ένα χρήσιμο και διαφωτιστικό εργαλείο στα χέρια του κάθε ενδιαφερόμενου.
Σας ευχαριστούμε!